Zwangerschapsymptomen … ook voor jou!

Zwangerschapsymptomen
Zwangerschapsymptomen… ook voor jou! Word jij binnenkort papa? Dan kun jij je vast en zeker vinden in de volgende uitspraken. Je partner kan ineens ontzettend zin krijgen in chips en ijs, maar waarom ga jij even snel in de aanval?

Waarschijnlijk deel je niet enkel je snacks maar ook de zwangerschapsymptomen. Ongeveer 9 op 10 aanstaande papa’s hebben last van dezelfde symptomen als hun partner. Hier zijn er zes waarvan je wel eens last kunt hebben.

ZwangerschapsymptomenMisselijkheid
Ochtendmisselijkheid blijft niet altijd beperkt tot de ochtend of mama. Hoewel deze misselijkheid bij je partner te wijten is aan de veranderende hormonen, kun jij ook last hebben van dit misselijkmakende gevoel. Bij papa’s wordt dit meestal veroorzaakt door angsten en veranderingen in je voedingspatroon vooral als je stress probeert weg te eten. Wat je kunt doen? Blijf fysiek actief om van je stress af te raken, praat over je zorgen met je partner of een vriend, eet goed en wees voorzichtig met drinken.

Angst
Zelfs de meest kalme mannen kunnen ’s nachts wakker liggen, zure oprispingen of vlagen van vermoeidheid ervaren wanneer hun partner zwanger is. Waarom? Je deelt de zorgen van je partner, dat is niet meer dan normaal. Hoe kun je de slapeloze nachten temmen? Probeer in contact te komen met andere aanstaande papa’s. De zwangerschap negeren is helemaal geen oplossing. Je zult meer controle krijgen als je betrokken bent.

Meer zin in seks of minder?
Vrouwen krijgen vaak meer of minder zin in seks tijdens hun zwangerschap. Soms kunnen ze er niet genoeg van krijgen en drie dagen later willen ze er niets van weten. Dit wordt allemaal veroorzaakt door de hormonen, vermoeidheid, … Sommige mannen raken opgewonden van de verandering die ze zien in hun zwangere partner, anderen knappen dan weer af omdat ze worden geconfronteerd met de transformatie en de verantwoordelijkheden die op hen liggen te wachten. Sommige aanstaande papa’s zijn gewoon te bang omdat ze denken dat ze de baby zullen kwetsen tijdens de seks, anderen voelen zich helemaal opleven door het idee dat ze papa gaan worden. Zelfs al wordt je seksleven eventjes op een laag pitje gezet, zorg ervoor dat je intiem blijft met elkaar. Je hoeft daarom helemaal niet fysiek te worden. Een wandeling hand in hand of dicht bij elkaar in de zetel zitten om naar een film te kijken, kan al voldoende zijn.

Ups en downs
Soms is je partner Mrs. Jekyll en het andere moment weer Mrs. Hyde. Dit kan een paar keer per dag (of zelfs per uur) gebeuren. Ze zal slingeren tussen angst en kalmte, geërgerd zijn en zeemzoeterig zijn. Het hoort er allemaal bij. De hormonen versterken al deze gevoelens maar aan de basis van dit alles ligt, zowel voor mannen als vrouwen: stress en zenuwen. Een baby krijgen verandert je hele leven en is een grote verantwoordelijkheid. Geef jezelf het voordeel van de twijfel, papa. Niemand is perfect. Je kunt het enkel leren door een papa te zijn. Geloof in jezelf.

Kwaaltjes en pijntjes
Sommige zwangerschapsymptomen hebben dus een verklaring (stress) maar ander blijven een mysterie. Er wordt het vaakst geklaagd over hoofdpijn, rugpijn, tandpijn, beenkrampen en andere kwaaltjes. Er zijn jammer nog geen fysieke verklaringen voor deze ‘zwangerschapsymptomen’ van de man maar het zal zeker te maken hebben met de connectie die je voelt met je partner.

Gewichtstoename
Waarom komt een man ook ongeveer 7 kilo aan tijdens de zwangerschap van hun partner? Samen snacken is zeker een van de oorzaken, maar niet de enige. Het stress hormoon is ook een grote boosdoener. Hierdoor ga je al sneller emotioneel eten en daarom ga je dus wat kilootjes bijkomen. Probeer gezonde snacks in huis te halen en wat meer te bewegen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT