De zeven angsten van toekomstige papa ’s

toekomstige papa
De zeven angsten van toekomstige papa ’s. Op het moment dat je te horen krijgt dat je partner zwanger is, word je in een compleet nieuwe wereld geslingerd. Je wordt aangemoedigd om deel uit te maken van de zwangerschap en de bevalling.

Het voelt misschien helemaal niet zo makkelijk aan om over je angsten en onzekerheden te praten. Dat is niet meer dan normaal. Hier zijn de zeven meest voorkomende angsten van toekomstige papa ’s.

toekomstige papaAngst voor de veiligheid
Diep geworteld in onze cultuur zit de grootste angst van de man: zal ik voor mijn gezin kunnen zorgen en ze kunnen beschermen? Vaak is er even een verandering in het inkomen van een gezin bij de geboorte van een baby. Plots moet je voor drie mensen gaan verdienen in plaats van voor twee. Als papa moet je sterk zijn. Je moet niet enkel financiële steun bieden maar ook emotionele steun. Je partner zal je hulp nodig hebben want ze doorstaat snelle emotionele veranderingen en jij moet klaar staan om haar op te vangen.

Prestatieangst
Acht op tien papa’s maakt zich zorgen over hoe hij zal presteren wanneer zijn partner gaat bevallen. Ze zijn bang om flauw te vallen, over te geven of knikkende knieën te krijgen wanneer het zo ver is. Het is echter niet iets waarover je je zorgen moet maken. Je ziet het inderdaad wel gebeuren in films, enz. maar in het echte leven gebeurt het meestal niet zelfs al verwacht je het. Als je echt niet tegen bloed kunt, verlaat dan de arbeidskamer. Negeer je angsten niet, maar werk er aan en praat met vaders die er al ervaring mee hebben.

Ben ik de vader wel?
Af en toe kan papa geplaagd worden door de vluchtige gedachte dat ze niet de vader zijn maar als je dan durft vragen of ze denken dat hun partner vreemd gegaan is, reageren ze geschokt, beledigd en gekwetst. Het is vaak een te overweldigende gedachte dat je straks papa zult worden, maar het is echt zo. Het is ongelooflijk dat je zelf deel kunt uitmaken van het scheppen van een leven.

Angst voor de gezondheid van je baby en je partner
Het is een zenuwslopende gebeurtenis: de geboorte. Er kunnen angstaanjagende dingen gebeuren met de persoon waarvan je het meest houdt in de hele wereld. Je zou je partner kunnen verliezen en alleen komen te staan voor de opvoeding van je kleintje. Het is nu al een pak minder gevaarlijk om te bevallen dan pakweg 100 jaar geleden. Heb vertrouwen en probeer je niet te veel zorgen te maken.

Angst voor gynaecologen
De arbeidskamers en de deskundigen in het ziekenhuis zijn niet comfortabel gemaakt voor papa’s. Het is allemaal nogal vreemd, koud en staat ver van je bed, deze vrouwendingen. Het helpt als je samen beslissing maakt over de zorg die je wil voor je partner en je baby. Een geboorteplan opstellen, waarin jou rol wordt uitgeschreven, geeft je duidelijkheid over wat je allemaal kan en mag verwachten.

Angst om te sterven
Bij het begin van een leven kun je er niet omheen dat dat leven ooit zal eindigen. Als jonge man heb je vaak het gevoel dat je onoverwinbaar en onsterfelijk bent. Nu verandert dit gevoel plots. Jij bent niet langer de jongste generatie en als alles goed gaat, zul jij sterven voor je kind sterft.

Relationele angsten
Papa’s vrezen vaak dat mama veel meer van de baby gaat houden dan van wie ook en dat ze er voor zorgen dat papa geen deel uitmaakt van deze intieme relatie. Er is vaak ook een angst dat papa vervangen zal worden. Het is een feit dat een baby veel druk kan leggen op een relatie, maar elke partner draag zijn steentje bij. Jij hebt waarschijnlijk niet zo’n sterke band in de eerste weken, maar je kan een even sterke band scheppen met je baby als mama doet. Je kindje gaat waarschijnlijk op zoek naar troost, warmte en veiligheid bij mama maar zal naar papa komen om te proeven van vrijheid en wereldwijsheid. Deze kwaliteiten kunnen natuurlijk van beide partners komen en dat is de meest ideale combinatie. Het kan heus geen kwaad om wat tijd alleen op te eisen met je kleine ukje als toekomstige papa.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT