Broer en zus maken ruzie: wat te doen?

broer en zus
Kinderen van rond de zes jaar weten hoe ze hun vader of moeder op de kast kunnen krijgen. Broer en zus maken graag ruzie juist als hun vader of moeder daar even niet voor in de stemming is. Niet de energie heeft om in te gaan tegen haar klierende kids. Als ze moe is, met problemen worstelt of het druk heeft bijvoorbeeld. Maar ruzies horen er nu eenmaal bij. Alle gezinnen met kinderen van rond de zes jaar hebben er mee te maken.

broer en zusGelukkig zit er ook een nuttige kant als broer en zus maken ruzie, verbiedt ze daarom ook niet! Het is namelijk zeer leerzaam voor kinderen. Ze komen voor zichzelf op, laten zien dat ze boos zijn en maken zelf ook weer een einde aan het conflict. Het is een soort oefenen. In het veilige huis bij papa en mama leren ze hoe ze met conflicten moeten omgaan. Dat komt buitenshuis goed van pas.

De kunst is om als ouder niet betrokken te raken bij de ruzie. Laat zoon en dochter het zelf uitvechten. Geef aan dat je denkt dat ze mama of papa niet nodig hebben, dat ze er zelf kunnen uitkomen. Soms is het handig het ding waar ze ruzie over hebben (speelgoed of de iPad) even weg te halen tot het zover is. Pas als ze er zelf niet uitkomen, grijp je als ouder in en coach je ze.

Een paar tips:

  • Erg belangrijk voor een vredig huishouden is één op één aandacht voor de kinderen. Slechts een half uur één op één aandacht per dag is voldoende, blijkt uit onderzoek.
  • Zorg dat je kalm overkomt. Als jij ook emotioneel bent maakt het de ruzie nog erger.
  • Vertel je zoon en dochter bondig wat je ze hebt zien doen. Dat hij haar schopte en zij hem beet bijvoorbeeld. Oordeel niet over wie er begonnen is.
  • Vraag wat er is gebeurd. Laat de kinderen het oplossen. Bemoei je er alleen mee als ze er zelf niet uitkomen.
  • Geef grenzen aan bij de ruzie, bijvoorbeeld dat ze elkaar niet mogen bezeren. Grijp in wanneer de kinderen elkaar pijn doen.
  • Bemoei je niet alleen met je kinderen als ze ruzie maken. Ga er juist ook even bij staan als ze vredig aan het spelen zijn. Mama moet niet alleen komen als er ruzie is!
Zorg dat je bij het sussen en coachen van ruzies geen rechter wordt. Als het nodig is straf uit te delen, doe dat dan aan beide kinderen. Als je maar één kind straft gaan ze er een spel van maken. Broer en zus maken ruzie om het zo te laten lopen dat alleen de ander wordt gestraft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT