Borstvoeding voor vaders

Wie borstvoeding zegt, denkt automatisch aan het -hopelijk- harmonieuze samenspel tussen baby en mama. Maar ook papa heeft hier een belangrijke rol te spelen, en dat wordt veel te vaak genegeerd. Vaders zijn wel degelijk betrokken partij. Het zijn mama’s borsten, maar zonder een papa die aan de kar trekt of duwt, loopt het al gauw af op een sisser. Hoog tijd dat we dat nog es in de verf zetten.

De man is de kritische factor

Een borstvoeding maakt honderd keer meer kans op slagen als je er goed geïnformeerd aan begint. Dat geldt voor de moeder, maar minstens evenzeer voor de aanstaande papa. Echt.

borstvoeding

Want er komen momenten dat mama het even niet meer weet. Dat alles zeer doet en dat ze staat te

huilen van ellende en vermoeidheid en gierende hormonen. En dan is er papa. Hij moet dan een aantal dingen vooral niét doen en niét zeggen. En er bestaat ook een top tien van dingen die hij wél moet doen.

Frédéric Helderweirt, vader van drie jonge kinderen, geeft bij Boobs-‘n-Burps de workshop “Borstvoeden voor vaders”. Zijn ervaring is dat de meeste mannen erg geïnteresseerd zijn in de technische kant van het verhaal. “Mannen komen graag met oplossingen aandraven. Zeg me wat er is, en ik los het voor je op. Maar dat lukt bij borstvoeding natuurlijk niet altijd. Dus moet mannen geleerd worden hoe ze zich moeten opstellen in het verhaal van borstvoeding. Mannen moeten rustig bijven. Altijd.

De man moet de “stabiliserende, relativerende en kalmerende factor” zijn. De vrouw is doorgaans moe, emotioneel, en over haar toeren door hormonen die nog niet op hun plooi gevallen zijn. Als mannen mee stappen in die onrust, is het einde zoek.”

Blanco blad

Mannen die naar de vadercursus komen, doen dat niet zozeer uit interesse, maar wel omdat hun vrouw hun dat gevraagd heeft. Ook Jeroen Platteau stapte over de drempel onder lichte dwang.

“Ik zag de noodzaak van die cursus to-tààl niet in. Mijn kennis over borstvoeding was bedroevend klein. Eigenlijk was dat een blanco blad. Je legt een kind aan de borst en dat drinkt he. Klaar. Man, wat zijn mijn ogen open gegaan tijdens die cursus.

pap en baby

Het was ook wel prettig dat de andere cursist al vader van drie was en voor het vierde kind voor het eerst voor borstvoeding ging kiezen. Dat gaf toch ook ineens een andere kijk op het geheel.

“
Maar heeft Jeroen dan werkelijk iets aan die cursus gehad ? “En of ! Ik ben thuis gekomen en ik heb meteen aan mijn vrouw gevraagd of ze al een lactatiekundige had voor na de bevalling. Ze schrok zich rot. Dat ik dat woord überhaupt al kende ! Nee, serieus, ik kan die cursus echt aan iedereen aanbevelen. Ik heb er de weken nadien echt nog met vrienden over gesproken, en hen de powerpointpresentatie van de cursus doorgestuurd. Daar stonden echt dingen in die compleet nieuw waren. En vlak na de geboorte van Rosie, kwam de melkproductie ook niet meteen op gang, en dat zou ik héél lastig gevonden hebben, had ik toen niet geweten dat dat normaal was. Ik was gewoon voorbereid. En ik had het nummer van een lactatiekundige in m’n zak zitten !”

Beginnen bij ’t begin

“Mijn ervaring is dat de meeste mannen inderdaad niks van borstvoeding af weten,” zegt Frédéric. “Zo’n cursus is echt beginnen bij ’t begin. Voordelen van borstvoeding uitleggen. Uitleggen dat kunstvoeding NIET een gelijkwaardig alternatief biedt. Bij mannen werkt het altijd wel goed als je er concrete voorbeelden bij geeft. Als ik uitleg dat borstekindjes minder oorontstekingen krijgen, maakt dat relatief weinig indruk. Als ik erbij vertel dat dat komt doordat de kaakspieren van de baby de buis van Eustachius voortdurend draineren, blijft het wél hangen. Precies hetzelfde met obesitas. Minder risico, jaja, ’t zal wel. Maar als je vertelt dat dat komt omdat een baby vanaf dag 1 z’n natuurlijk verzadigingsgevoel leert aanvoelen, dan nemen mannen dat ineens wel makkelijk aan.”

Maar wat kunnen wij dan doén?

Mannen willen graag iets doen. Er gewoon zijn, is voor hen niet bevredigend genoeg. Dus krijgen ze in de cursus een lijstje mee van dingen die ze kunnen doén. Een overzicht.

 1. “Een vroedvrouw of lactatiekundige regelen, is numero uno. Van ongelooflijk groot belang. Mannen moeten ervoor zorgen dat de hulp die ze zelf niet kunnen bieden, de vroedvrouw biedt.
 2. Kraamhulp is nog zo’n belangrijke. Zodat zij zich als koppel echt op hun baby’tje kunnen focussen, niet op het huishouden.
 3. Geïnformeerd zijn, om de 20.000 verschillende argumenten tégen borstvoeding op gepaste wijze te kunnen counteren.
 4. Onthouden dat een gelukkige mama ook leidt tot een gelukkige baby. Als zij zich goed voelt, en vol vertrouwen, volgt de baby.
 5. Het principe kennen van vraag en aanbod. Wie morrelt aan de frequentie van voeden, morrelt ook aan de productie.
 6. De baby regelmatig en op vraag aanleggen. Mannen moeten weten dat een babymaag niet elastisch is in de eerste zes levensmaanden. Je kan een kind dus niet overvoeden. Als hij/zij te veel drinkt, komt het er weer uit.
 7. De principes van alcohol kennen. Velen vinden het lastig dat hun vrouw al 9 maanden niet heeft mogen drinken en willen dan nu ineens samen drinken. Kan, maar wel met een timer erbij. Lees hier alles over alcoholgebruik en moedermelk.
 8. Zorg dat mama rust. Mama’s moeten herstellen van een bevalling, mama’s moeten de eerste maanden rustig aan doen. Echt, ze is niet lui. Ze bekomt. En dat duurt langer dan een week. Hij moet ervoor zorgen dat ze de vrijheid voelt om die rust te nemen.
 9. Een man moet een vrouw eraan blijven herinneren dat borstvoeding géén pijn hoort te doen. Idem dito voor afkolven. De eerste dagen kan mama wel pijn ervaren (enkel in het begin van de voeding !), alle andere pijn is niet goed. Zo hoort het niet te zijn. Over naar puntje 1 : de lactatiekundige.
 10. Papa moet een flesje introduceren. Rond week 6 krijgen véél mama’s nood aan even tijd voor zichzelf. Even losrukken van het kleine hummeltje. Even alleen. Al is het maar om een uitgebreide douche te nemen of een halfuur te gaan wandelen. Even alleen. En dan is papa er met het flesje afgekolfde melk. Zodat baby niet verhongert en zodat mama gerust kan genieten en even tot zichzelf kan komen.
Een gouden raad die Frédéric nog graag meegeeft aan z’n cursisten: Hou je kind in de gaten, vlak na de bevalling. Baby wordt geboren, op mama’s buik gelegd en let dan goed op wat er gebeurt. Kijk naar je baby’tje: hij/zij gaat met z’n voetjes beginnen trappen, met z’n hoofd beginnen draaien, met z’n handjes beginnen duwen. Als je baby daar de tijd voor krijgt, zal hij zelf z’n weg naar de moederborst zoeken en vinden. Wie dan nog niet gelooft dat kindjes gemaakt zijn om borstvoeding te krijgen, moet wel heel hard de andere kant op kijken. Wie zegt dan koudweg dat “de keuken dicht is” ?

Top 3 : wat niet te doen

 1. Poedermelk in huis halen ! Vrouwen wéten dat dat alternatief bestaat. Het in huis halen kan nog altijd als het echt nodig is. En als mama tijdens ’t weekend wil stoppen, gaat de 24-uren regel in: we stoppen met borstvoeden over 24 uur. Kans is groot dat ze er ’s ochtends weer helemaal anders over denkt.
 2. Geen extra druk opleggen. Vrouwen stellen voor zichzelf doorgaans torenhoge eisen, daar hoeft manlief niets boven op te doen. “Je moét zes maanden halen, je moét hem tien keer per dag aanleggen, je moét gezonder eten, … ” Niet doen. Praat erover, zonder oordeel.
 3. Denken dat alleen zij borstvoeding geeft. “Zij heeft de borsten, dus ik kan niets doen,” is een te frequent uitgesproken zinnetje. Hij kan ook ’s nachts opstaan, de baby halen, iets te drinken pakken, verse compressen halen, baby verschonen, terug in slaap wiegen, …. Ook dat hoort bij het grootbrengen van een kindje en dat is niet alleen de verantwoordelijkheid of taak van mama.
Tot boobs !

Roeline.

Roeline Ham is oprichtster en zaakvoerster van Boobs-’n-Burps, een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in zwangerschap en borstvoeding. Roeline Ham is bio-ingenieur met voormalige carrière in duurzaam ondernemen, en lactatiekundige in opleiding. Ze is moeder van Victor (8), Margo (6) en Henri (4) en zus van de (voor ons) allerslimste mens ter wereld Otto-Jan Ham, tevens bedenker van de naam Boobs-‘n-Burps.
Boobs-‘n-Burps is de buiken- en borstenhemel. Je vindt er niet alleen een mooie jurk waar je groeiende buik en borsten in passen, ook fantastische voedingsBH’s, informatieve en grappige boeken, accessoires,  tot kolven en supergespecialiseerde lactatiebenodigdheden.

Zwangerschaps- en borstvoedingsspullen bij mekaar shoppen doe je in:
Boobs-‘n-Burps Dilbeek – Itterbeeksebaan 157, 1701 Dilbeek  – 02 567 95 00
Boobs-‘n-Burps Antwerp – Gijzelaarsstraat 20, 2000 Antwerpen – 03 303 66 66

en online op: shop.boobs-n-burps.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT