(Door) Slaapproblemen bij baby’s

In dit artikel lees je over de aanpak van (door) slaapproblemen bij baby’s. Met doorslaapproblemen bedoelen we de onderbreking van de slaap, waarbij baby’s gaan huilen. We onderscheiden daarbij een aantal situaties.

De eerste twee zijn het gevolg van een te grote aandacht vanwege de ouders voor het huilgedrag van hun kleintje, de overige twee hebben te maken met een inslapen in de verkeerde omstandigheden.

Baby’ die af en toe huilen terwijl ze zouden moeten slapen
De beste aanpak van slaapproblemen is in dit geval het inslaapproblemen. Hierbij gaan we er weer vanuit dat de baby gezond is. Er zijn immers heel wat baby’s die hun slaap even onderbreken en huilen. Meestal vallen ze daarna evenwel weer in slaap. Als het gehuil te lang duurt, kan je wel even naar de baby gaan. Spreek hem kort even zachtjes toe en tracht hem wat te sussen. Beperk dat evenwel tot enkele seconden.

Als je baby slaapproblemen heeft, kan je best tevoren afspreken wie de baby wanneer gaat sussen. Als het altijd dezelfde ouder is die moet opstaan, krijg je anders al gauw ontevredenheid en zelfs boosheid. Uiteraard houd je hierbij het best rekening met elkaars dagtaak. Bovendien kan de ene ouder al makkelijker een kindje kalmeren dan de andere. Ouders die snel boos worden en hun geduld verliezen, kunnen sowieso beter wegblijven. Maak er een gewoonte van om steeds op dezelfde manier kort te sussen.

Gezien baby’s ook overdag nog moet slapen, kan het zijn dat die doorslaapproblemen zich ook dan manifesteren. Ook hier gelden dezelfde regels: rustig in bedje laten liggen als hij wakker wordt, als hij huilt even kort gaan sussen, bij herhaald of voortdurend huilen dit nog even herhalen maar nooit uit het bedje halen.

Opgelet: de hierboven besproken aanpak garandeert niet dat je baby altijd zal doorslapen, je voorkomt er wel mee dat het probleem uitgroeit tot een groot slaapprobleem.

Baby’s die om aandacht huilen terwijl ze zouden moeten slapen
Deze doorslaapproblemen zijn het gevolg van een onjuiste aanpak van inslaapproblemen en doorslaapproblemen bij jonge baby’s. Ze beginnen meestal als een baby 6 maand oud is en kunnen zich zowel overdag als ’s nachts voordoen. Ouders hebben immers nogal snel de neiging om hun kindje uit bed te halen, eens het huilt (en zelfs als het rustig wakker is). Als dit dan nog vergezeld gaat van allerlei maatregelen zoals terug even naar de woonkamer brengen of een ritje maken met de wagen, wordt de kans groter op dit type problemen. De baby krijgt immers teveel aandacht op het verkeerde moment en zal op oudere leeftijd die aandacht gaan opeisen met het gedrag waarvoor hij ze in de eerste plaats kreeg: huilen.

De enige aanpak van deze problematiek is de “uitdoving van de ouderlijke aandacht”.  We bedoelen hiermee eveneens het negeren van het huilgedrag. Ook hier gaan we er uiteraard van uit dat de baby gezond is ! Voor het overige gelden hier dezelfde regels als bij de eerste soort (door) slaapproblemen. Als je het begrijpelijkerwijs moeilijk hebt met het gehuil van je lieveling, kan je een aantal eenvoudige maatregelen nemen zoals het vergroten van de afstand tussen jou en je huilende baby.

Wordt het je toch te veel: beperk dan je tussenkomsten tot een kortstondig sussen maar laat je baby in elk geval in zijn bedje liggen.

Baby’s die de aanwezigheid van hun ouders nodig hebben om (terug) in te slapen
Baby’s associëren het moe worden en het inslapen met de dingen rondom hen. Dat kan een mobiel, een dekentje of een knuffel zijn. Op den duur doet de aanwezigheid van die dingen de baby als het ware al in slaap vallen. De aanwezigheid van die objecten tijdens het inslapen zal de baby makkelijker weer in slaap doen vallen als hij ’s nachts wakker wordt. Dientengevolge wordt het ook een probleem als kinderen de aanwezigheid van hun ouders beginnen te associëren met het inslapen. Dit kan gebeuren omdat het kindje steeds in slaap valt in de armen van mama of papa of steeds in slaap gewiegd wordt, …

Kinderen die wakker worden tijdens de slaap zullen dus ook de aanwezigheid van hun ouders nodig hebben om terug in te slapen. Om die aanwezigheid te bekomen, zullen ze gaan huilen. Vanaf de leeftijd van zes maanden kan je dit oplossen door je kindje naar bed te brengen als het nog wakker is maar tijd is om te gaan slapen. Je baby zal in het begin wellicht huilen maar uiteindelijk toch inslapen. Het is belangrijk dat je dit systematisch elke dag doet. Als baby tijdens het slapen toch wakker wordt, respecteer je de regeltjes die we in de vorige twee punten vermeldden.

Baby’s die voeding nodig hebben om (terug) in te slapen
Sommige baby’s willen maar (terug) inslapen als ze gevoed zijn. Ze hebben geleerd om het inslapen te associëren met voeding. Normaal worden baby’s vanaf de leeftijd van zes maand nog enkel overdag gevoed. Baby’s die vaak wakker worden ’s nachts en dan ook eten, kunnen een verstoord slaap-waak-ritme ontwikkelen.

De wijze om hieraan te verhelpen is een stapsgewijze vermindering van de hoeveelheid melk per fles die ’s nachts wordt gegeven, een langere tijd tussen de nachtelijke maaltijden en het stoppen van het voeden overdag in baby’s bed. Ook hier geldt dat de maatregelen moeten volgehouden worden en men niet mag vervallen in de oude gewoontes.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT