Veilig speelgoed en spelen

Veilig speelgoed en spelen
Als ouder heb je de taak om erop toezien dat je kleintje veilig is. Veilig speelgoed en spelen hoort daar zeker bij. Hij is je kostbaarste bezit en voor niets in de wereld zou je willen dat hem of haar iets overkomt. Daarom is alertheid bij het spelen geboden. Kinderen zijn gek op speeltjes en als ouder verwen je ze graag op speciale momenten. Dat mag natuurlijk, maar let er wel op dat het cadeautje dat je geeft veilig is.

Met kleintjes tot twee jaar moet je extra voorzichtig zijn. Let daarom bij het maken van een keuze, op de leeftijd welke is aangegeven op het speelgoed. Lees de aanwijzingen goed door en ga na of er geen kleine onderdeeltjes zijn die kunnen worden ingeslikt of je kindje kunnen doen stikken.

Veilig speelgoed en spelenCE-teken
In veel landen, ook in Belgie, wordt speelgoed eerst goed onderzocht voordat het op de markt wordt gebracht. Het CE-teken dat erop staat, geeft aan dat het speelgoed voldoet aan de eisen. Maar dit betekent niet dat jij er als ouder verder niet meer op hoef te letten.

Er komen steeds nieuwe soorten speeltjes op de markt en daarom is het noodzakelijk om alert te blijven. Veilig speelgoed is erg belangrijk, omdat los van het gevaar dat kinderen lopen op verstikking, er ook bepaalde stoffen in speelgoed kunnen voorkomen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de kwestie met de weekmakers. Kinderen houden er immers van om alles in hun mond te stoppen, met het risico dat ze aan de schadelijke chemische stoffen worden blootgesteld. Een ander ding is dat speelgoed met scherpe randjes en punten kan zorgen voor heel vervelende ongelukjes. Veilig speelgoed en spelen is dus echt belangrijk.

Geluid
Een ander aandachtspunt is speelgoed met muziek en geluid! Daar zijn jonge kinderen helemaal gek op. Maar hard geluid is schadelijk voor het gehoor. Voor jou als ouder in de omgeving van je kind, maar zeker voor je kind. Als je merkt dat het geluid van een speeltje abnormaal hard is, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en het object uit de verzameling speeltjes van je kleine weghalen.

Omgeving
Om te voorkomen dat je kindje gevaar loopt, is letten op het soort speelgoed waarmee hij of zij speelt niet voldoende. De omgeving waarin het kind bezig is, is net zo belangrijk. Zie erop toe dat alle speeltjes netjes worden opgeborgen, omdat struikelen over rondslingerende spullen net zo gevaarlijk kan zijn. Neem de tijd om regelmatig de speelgoeddoos van je kleintje te inspecteren en kapotte spulletjes weg te doen. Kleine losse delen creëren onnodig gevaar.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT