Tandjes krijgen: tijd van tranen en slapeloosheid

Tandjes krijgen
Welke ouder kent deze periode niet? Tandjes krijgen: tijd van tranen en slapeloosheid. Je wilt er niet aan terugdenken of worden herinnerd: de nachten waarop je baby aan één stuk huilde en je hem moest wiegen en sussen. Als ouder kun je het niet aanzien als je kleintje pijn heeft of ongemak ervaart, maar vroeg of laat krijg je er mee te maken. Zoals wanneer de kleine tandjes gaat krijgen.

Bij bepaalde kinderen begint het heel vroeg: in het eerste half jaar al. Bij anderen laat het nog even op zich wachten. Maar dat de tandjes komen, staat als een paal boven water. Als het je eerste kindje betreft, dan ben je wel benieuwd! Je betrapt jezelf er misschien op steeds aan het tandvlees te voelen.

Tandjes krijgenOntsteking

Hoe kun je weten dat de tandjes eraan zitten te komen? De huilbuien kunnen de eerste indicatie zijn. De pijn en het ongemak zijn begrijpelijk, wanneer je nagaat dat de tand zich een weg moet banen door het tandvlees naar boven. Het vlees is niet soepel en zacht, maar taai, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Dit zorgt voor de nodige pijn en problemen.

Andere signalen

Naast de huilbuien, zijn er ook andere signalen die de baby geeft. Er druipt wat vocht uit zijn mondje, zijn wangetjes ogen rood, hij is verkouden of heeft een hogere temperatuur en soms zelfs diarree  Liggen is in deze periode geen prettige houding voor je kleintje, omdat de ontsteking hierdoor pijnlijker wordt. Houd hem dus zoveel mogelijk vast en geef hem het gevoel dat je er bent. Een ander ding dat je als ouder kunt doen is ervoor zorgen dat je kindje aan een koude bijtring sabbelt, dat verlicht de pijn. Of je kunt met je vingers over de zere plek wrijven en deze masseren. Blijft hij veel huilen, dan kun je bij de apotheek een middel halen die de pijn enigszins verdrijft.

Verzorging

Zo wanhopig als jij je voelt wanneer de huilbuien aanhouden, precies zo blij en trots zul je zijn wanneer je het eerste tandje door het tandvlees heen voelt prikken. Hier breekt een volgende verantwoordelijkheid zich aan in je leven als ouder. Om te zorgen dat je kindje zo lang mogelijk van zijn eerste tandjes geniet, is het jou taak als ouder om deze goed te verzorgen. Teveel zoete lekkernijen en niet goed en regelmatig poetsen, kunnen maken dat je kleintje een slecht gebit krijgt en een matige poets-discipline ontwikkeld. Wen je kleintje vanaf het begin aan het gebit goed te poetsen en te verzorgen. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Tandjes krijgen valt voor zo een kleintje niet mee.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT