Stotteren: Worstelen met woorden

stotteren bij peuters
Als je merkt dat je kind vaak worstelt om uit zijn woorden te komen, dan kan dat duiden op een stotterprobleem. Bij een groot deel van de kinderen gaat stotteren vanzelf over zonder professionele hulp. Maar een deel van de kinderen heeft wel extra begeleiding en professionele hulp nodig.

Minderwaardigheidscomplex
Jonge kinderen kunnen beter omgaan met een stotterprobleem dan ouderen. Bij ouderen leeft het idee dat worstelen om uit je woorden te komen niet mag. Door extra kracht te gebruiken om het stotteren bij peuters tegen te gaan raken de spieren van de tong, de lippen en het gezicht gespannen en worden de blokkades heftiger. Soms komen er andere bewegingen met voeten en hoofd of handen bij kijken. Het idee dat stotteren niet mag maakt dat mensen die problemen hebben om uit hun woorden te komen een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen.

stotteren bij peutersZelf langzaam praten
Gelukkig is dit bij jonge kinderen niet zo erg. Die zijn vaak niet eens bewust van het feit dat ze stotteren. Het probleem begint pas als ze worden geplaagd of gepest. Als je als ouder merkt dat je hummel moeite heeft met praten, dan kun je hem een handje helpen door zelf langzaam te praten. Moedig het kind niet aan om zijn spreektempo te veranderen, omdat dit hem onzeker kan maken. Hij zal zich afvragen of hij iets verkeerd doet. Door weinig vragen te stellen kun je de druk op je kind om te spreken verminderen.

Op gevoel afgaan
Een ander ding dat je als ouder kunt doen, is de activiteiten van je kind aanpassen. Leg je misschien als ouder onbewust teveel druk op het kind? Denk je dat dit het geval is? Verminder dan de druk door op zoek te gaan naar activiteiten die het kind leuk vind en die minder stress opleveren. Observeer je kind goed en ga na welke spanningen een rol spelen bij het stotteren. Soms is het verstandig om het spraakprobleem even te negeren en te laten voor wat het is.

Omdat elk kind uniek is, heeft elk kind ook een speciale behandeling nodig. Als ouder voel jij je kind het beste aan. Ga op je gevoel af en laat je kind weten dat je er bent en dat hij onvoorwaardelijk op je kan rekenen. Niet alle ouders accepteren het feit dat hun kind een probleem heeft. Alleen als je het probleem aanvaardt, en het bespreekbaar maakt met je kind creëer de voorwaarden die nodig zijn om tot een oplossing te komen. Wat je ook doet, zorg er wel voor dat je kind zichzelf niet bezwaard voelt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT