Geen nat of vies broekje meer

Geen nat of vies broekje meer
Naar het toilet gaan wanneer je daartoe de behoefte voelt. Dat gaat automatisch. Maar zo was het niet toen je nog een peuter was. Je hebt moeten leren om aan te geven wanneer je een behoefte wilde doen. Als ouder is het nu jouw taak om je kleine hummel in dat proces te begeleiden …

Geen nat of vies broekje meerGeduldig
Je kleintje zindelijk maken is een geduldig proces dat veel tijd en energie vergt en rustig maanden kan duren. Je kunt ermee beginnen zodra je kind zelf laat weten dat hij nat of vies is. Het is handig om hem eerst te leren in een po te plassen en poepen, voordat je overgaat op het toilet. Plassen in het potje gaat over het algemeen veel gemakkelijker, dan poepen. Dat kan wat extra aanmoediging, geduld en tijd vergen. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om de po over te slaan en meteen te beginnen met het toilet, hiervoor zijn zogenaamde toiletverkleiners erg handig.

Nabootsen
Door je kind mee te nemen als je zelf naar toilet gaat en hem te vertellen wat je allemaal doet, verlaag je de drempel. Kleintjes bootsen anderen graag na en de kans dat hij jou ook nadoet op het toilet is groot. Doet hij het liever op de po, dan kun je hem in het begin met een gesprekje of spelletje bezighouden. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat het bezighouden van het kind tijdens de zindelijkheidstraining gebeurt met de tablet of smartphone van een van de ouders. Deze methode werkt over het algemeen goed maar let er wel goed op dat de smartphone niet in het toilet valt!

Doordat zijn aandacht is afgeleid, zal het plasje of poepje gemakkelijker komen. En is het inderdaad zo, vergeet dan niet om samen het resultaat te bewonderen en hem te complimenteren en te belonen. Let er als vader op dat je je zoon leert om goed te richten in de pot als hij plast. Je toilet blijft hierdoor fris en je kind weet dan meteen netjes te urineren.

Misgaan
Raak niet wanhopig wanneer je kindje niet meteen zindelijk wordt. Ook al leert hij aangeven wanneer hij naar toilet wil, het kan eens mis gaan, vooral in de nacht. Plast hij dan toch in bed? Bedenk dat het voor hem net zo vervelend is als voor jou als ouder. Door de dag herinner je je hummel om zijn behoefte te doen, maar ’s avonds gaat dat een stuk moeilijker. Je kleine moet zelf eraan worden herinnerd om te plassen. Door hem in het begin nog een luierbroekje om te doen ‘s avonds, voorkom je dat hij in het bed plast. Wat zeker helpt is om het kind de laatste 2 uur voor dat het gaat slapen niet meer te laten drinken en altijd even plassen voor het slapen gaan.

En ook al wordt je kind ouder, een garantie dat hij nooit meer in bed zal plassen is er niet. Uit onderzoek blijkt dat ruim tien procent van de kinderen op de lagere school nog in bed plast. Mocht dit het geval zijn dan is het aan te raden om een waterdichte matrasovertrek te gebruiken. Deze voelt net zo comfortabel en kost niet meer dan een euro of 10. Als er dan een keer een ongelukje gebeurt blijven de gevolgen beperkt. Zindelijk worden gaat niet altijd direct goed.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT