Zwanger worden? Zet je tv eens uit …

Zwanger worden? Zet je tv eens uit …
Klinkt logisch: wie zwanger wil worden heeft natuurlijk andere – en leukere – dingen te doen dan op z’n luie krent op de bank voor de buis hangen. Maar er blijkt nog een reden te zijn waarom het kleine kastje een zwangerschap in de weg kan staan.

Uit een recente Amerikaans studie die onlangs gepubliceerd werd in het Britse Journal of Sports Medicine is gebleken dat veel televisie kijken niet goed is voor de kwaliteit van de zaadcellen bij de man. Zo stelde men vast dat het sperma van mannen die gemiddeld meer dan twintig uur per week tv kijken duidelijk van slechtere kwaliteit was dan dat van mannen die hun vrije tijd anders invullen.

Zwanger worden?  Zet je tv eens uit …Aan het onderzoek namen 189 jonge mannen tussen achttien en tweeëntwintig jaar deel. Hun sperma werd onderzocht, en ze kregen een lijvige vragenlijst waarin gepeild werd naar hun levensstijl: mate van beweging, eetgewoonten en dus ook hun ‘televiesiekijkgedrag’.
En wat bleek: in het sperma van de hardnekkige televisiekijkers lag de concentratie aan zaadcellen maar liefst 44 procent lager dan bij de andere mannen!

Een andere bepalende factor voor spermakwaliteit hangt daarmee samen, namelijk lichaamsbeweging.De concentratie zaadcellen in het sperma van mannen die wekelijks gemiddeld vijftien uur of meer in beweging zijn, lag een opvallende 73 procent hoger.
Sta ons toe om toch even twee kanttekeningen te maken bij dit onderzoek:

  • Om te beginnen is het aantal proefpersonen onvoldoende groot om de onderzochte stelling als ‘bewezen’ te beschouwen. Daarvoor moet het onderzoek herhaald worden bij een veel grotere groep mannen en hetzelfde resultaat opleveren
  • Bovendien bleek de hoeveelheid zaadcellen in het sperma van alle onderzochte mannen voldoende hoog om een kindje te verwekken
Maar wie liever het zekere voor het onzekere neemt, komt dus best zijn sofa uit. Dat is niet alleen goed voor de spermakwaliteit, je algehele fysieke en mentale gezondheid zal er wel bij varen.
Zwanger worden? Hup met de beentjes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT