Veilig op weg – klikvast!

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid heeft de slogan ‘Eén kind op twee is fout vastgeklikt’ om veilig op weg te gaan.
Het BIVV wil ouders erop wijzen hoe belangrijk het is hun kind veilig vast te klikken in de wagen, of dat nu in een kinderzitje met of tegen de rijrichting is. Blijkbaar bestaat er nog veel onduidelijkheid bij ouders over hoe je een kind juist vastmaakt in de wagen. Van alle kinderen die vervoerd worden in een zitje tegen de rijrichting in, is er maar liefst één op vier fout vastgemaakt. Van kinderen die met de rijrichting meerijden, is zelfs de helft fout vastgeklikt. Veilig op weg is belangrijk.

Eens kinderen een kinderzitje ontgroeid zijn, wordt de situatie er niet beter op. Kinderen die zonder zitje vervoerd worden zijn in vijfenzeventig procent van de gevallen niet goed vastgemaakt. En wat nog veel schrijnender is: één op de tien kinderen wordt helemaal niet vastgemaakt in de auto.
Nochtans liegen de cijfers er niet om: in 2010 raakten maar liefst 1821 kinderen onder de twaalf betrokken bij een verkeersongeval. Zevenenzeventig van hen lieten daarbij het leven of raakten ernstig verwond.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen correct vastgemaakt worden in een kinderzitje aangepast aan hun leeftijd, lengte en gewicht, ze driemaal minder risico lopen om om te komen of zwaar gewond te raken bij een verkeersongeval.
Wil je graag meer informatie over hoe je je kind correct vastklikt? Neem dan zeker een kijkje op goforzero.be. Daar vind je een aantal educatieve filmpjes over hoe je kinderen juist vastmaakt in verschillende types kinderzitjes.

Wij wensen jullie alvast een goede – en vooral veilige – reis!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT