Het verloop van baby’s voedingspatroon

Het verloop van baby’s voedingspatroon
Wanneer je partner borstvoeding geeft heb je als vader niet zoveel bemoeienissen met het voedingspatroon van je baby. Af en toe eens een flesje wanneer mama even tijd voor zichzelf heeft of tijdens de nachtvoedingen. Nu is het wel leuk om te weten hoe het voedingspatroon van je pasgeborene zich gaat ontwikkelen.

De eerste drie maanden is er enkel melkvoeding noodzakelijk. In de vierde en vijfde maand kan er eens een tussendoortje gegeven worden, denk daarbij aan fijngepureerd fruit of groente. Ook rijstpap kan dan eens geprobeerd worden. Let erop dat je geen suikers aan het fruit toevoegt of bij de groenten zout of specerijen gebruikt. Baby’s zijn daar nog niet aan toe.

Het verloop van baby’s voedingspatroonAls fruitpap kun je kiezen voor appel, banaan, peer of perzik, bij groenten kun je denken aan bloemkool, broccoli, pompoen, sperciebonen of wortel, kook de groenten eerst gaar en pureer ze dan.

Vanaf een zes maanden kan er een borst- of flesvoeding vervangen worden door warme zoutloze maaltijd of pap. Als maaltijd kun je kiezen voor vlees, kip of vis, goed gekookt en gepureerd evenals de groenten waarmee je dit vermengd. Een aantal groenten moet je zeker niet meer dan twee maal per week geven, hierbij moet je denken aan andijvie, rode bietjes, spinazie, kool, sla en paksoi. Wat ook geprobeerd kan worden is een gepureerd ei, een babykoek of een beetje pasta. Kortom, variatie te over om je kindje voor te zetten.

Vanaf een maand of zeven kun je ook eens brood proberen, eerst zonder korst en een lichte broodsoort. Daarnaast ga je gewoon verder met de gepureerde maaltijden. Wanneer je baby negen maanden is kun je ook eens het brood met geschikt beleg voorzetten. Daarnaast kun je beginnen met appelmoes, natuurlijke jam, smeerkaas en –leverworst en als toetje biogarde kwark of volle yoghurt. Wanneer je baby 1 jaar is kun je alle groenten eens gaan uitproberen, dus ook de koolsoorten, ui, rauwkost en prei.

Wanneer de melkvoedingen vervangen worden door de maaltijden dan kun je als vader gezellig je oogappeltje eten geven, een moment om samen eens heerlijk van elkaar te genieten!

Veel plezier met het ontdekken van wat je kleine allemaal lekker vindt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT