Onvoorziene ingrepen tijdens de bevalling

ingrepen tijdens de bevalling
Tijdens de bevalling krijg je te maken met, misschien onbegrijpelijke keuzes van artsen. Probeer je het volgende voor te stellen: een bevalling blijft een risicovolle gebeurtenis, klinisch gezien een zaak van open wonden, kans op ontstekingen, baby’s die niet naar buiten willen via de daarvoor aangelegde kanalen en wat al niet meer.

Welke onvoorziene ingrepen tijdens de bevalling kan je verwachten?

In het allerslechtste geval kunnen zowel de moeder als het kind sterven. De artsen worden ervoor betaald om dat te allen tijde te voorkomen. Wanneer ze eenmaal de reden van een sterfgeval weten zullen ze dat in de toekomst proberen te vermijden. Een goed voorbeeld hiervan is de bevalling van een tweeling, men kiest ervoor deze via een keizersnee te doen daar de kans op moeder- en kindersterfte dan beperkt is, het kan goed zijn dat het in 95% van de deze bevallingen goed gaat maar men kiest ervoor die andere 5% terug te brengen naar een happy end.

ingrepen tijdens de bevallingDe doktoren zeggen vaak ‘Liever tien keizersneden teveel dan een te weinig’, waarbij ook gezegd moet worden dat men daar tegenwoordig heel goed in is. Het risico bij een keizersnede is zeer gering waardoor de kindersterfte de aflopen honderd jaar drastisch is afgenomen.
Het kan dus voorkomen dat een arts al tijdens de bevalling besluit tot het inknippen indien de mogelijkheid bestaat tot uitscheuren tot soms aan de kringspier van de anus. Voor jou, maar misschien ook voor je partner, lijkt dit knippen en snijden misschien wel heel erg gemakkelijk tot stand te komen maar zodoende worden bepaalde risico’s vermeden.

Het enige wat je als ouder voor ogen moet houden is het vertrouwen hebben in je arts en vroedvrouw. Misschien wordt er wel eens een pil gegeven, een spuitje gezet of een keizersnee gemaakt terwijl het niet nodig was, maar het streven is om zeker te zijn van het leven van je partner en baby, wees daar dankbaar voor.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT