Huiswerk hoe zinvol tijdens de vakantie?

Huiswerk hoe zinvol tijdens de vakantie?
Dit artikel is voor de wat meer ervaren papa’s met kinderen die al naar school gaan.
Elk kind krijgt af en toe huiswerk mee. Op zich is dat niet echt een probleem, maar op het einde van het schooljaar of een periode geeft de juf vaak lees- en rekenoefeningen mee gegeven, als huiswerk tijdens de vakantie. Moet dat nou, vragen we ons af?

Huiswerk hoe zinvol tijdens de vakantie?Wij denken dat, tenzij het kind op school specifieke problemen heeft,het nergens voor nodig is om je kind tijdens de vakantie schooltaken te laten maken. Kinderen van jonge leeftijd hebben recht op een onbezorgde vakantie met vooral veel speeltijd en weinig werktijd. Natuurlijk kan het nooit kwaad zelf wat oefeningen te maken met het kind als het daar zelf zin in heeft, maar dat zal het dan zeker zelf aangeven.

Verleren de kinderen tijdens de vakantie dan niet wat ze tijdens het schooljaar aangeleerd krijgen?
De meeste kinderen hebben er weinig moeite mee om die periode te overbruggen. De meeste leerkrachten houden er trouwens voldoende rekening mee dat kinderen bepaalde vaardigheden een beetje verleren tijdens de vakantie en beginnen het schooljaar dan ook met herhalingslessen.

Stel: een kind leest nogal moeilijk en heeft daardoor ook weinig zin om het te oefenen. Moet ik het kind dwingen dagelijks een half uur te lezen? Dwingen is in elk geval niet zo’n goed idee. Het gevaar bestaat dat het dan te schools en te saai wordt. Bij zo’n kind is het belangrijk dat het het lezen leuk gaat vinden zodat het kind op den duur zelf gaat voorstellen om wat te oefenen. Een half uur aan een stuk is zeker te lang, het is beter om er geregeld een vijftal minuutjes mee bezig te zijn. Je kan het ook wat afwisselender maken door om beurten wat te lezen: eerst lees jij wat voor en daarna laat je het kind voorlezen.

Soms hebben kinderen het er moeilijk mee dat ze met mama of papa tijdens de vakantie vervelende dingen moeten doen. Daarom is het inschakelen van een buitenstaander soms een beter idee dan er zelf mee bezig te zijn. Misschien vindt het kind lezen met oma wel leuker, of met een tante of een ouder kind uit de buurt. Als het echt niet lukt, moet ik dan gaan straffen ? Neen, zelfs als het niet te best lukt heeft het geen zin je kind te straffen.

Waarschijnlijk zijn er wel andere dingen waar het kind goed in is. Het is belangrijker haar daar op te wijzen dan alsmaar de negatieve punten te benadrukken. Wanneer het op school niet erg goed wil lukken en je kind daar ook tijdens de vakantie nog eens op gewezen wordt, krijgt het een negatief zelfbeeld. Blijf je kind motiveren en prijs het om wat goed gaat, dan komt de motivatie om ook de minder goede dingen te verbeteren misschien wel vanzelf.
Maar onthou vooral dat de vakantie in de eerste plaats prettig moet zijn, zowel voor jou als voor je kind.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT