Een langer leven met een oudere vader!

oudere vader
En wat als je nu op oudere leeftijd vader wordt? Wees niet bang, een onderzoek heeft aangewezen dat je je kind iets meegeeft waar ook hij of zij later profijt van heeft.

oudere vaderUit een onderzoek, gehouden onder kinderen van oudere vaders in de Filipijnen, bleek dat deze langere telomeren hadden. Ook kinderen van deze kinderen hadden dit fenomeen. Deze telomeren bevinden zich aan het einde van de chromosomen. Iedere keer dat er celdeling plaatsvindt wordt de telomeer korter. Onze cellen kunnen zich niet meer delen wanneer de telomeer zeer kort is geworden. Deze telomeren lijken in direct verband te staan met ouder worden en de betreffende gezondheidsproblemen daarbij.

Wanneer je besluit langer te wachten met het vaderschap dan geef je langere telomeren door aan je nageslacht. Daardoor worden ze minder snel oud en leven langer. De gedachte hierachter is dat het lichaam van kinderen van oudere vaders meer energie besteedt aan het herstellen van cellen en weefsels. Dit stelt ook de kinderen in staat om op oudere leeftijd een partner te vinden en kinderen te krijgen. Indien we denken aan een aanpassing in de evolutie van de mens dan denken we meestal dat dit enkele honderden jaren, zo niet honderden generaties duurt. Dit onderzoek toont echter aan dat deze aanpassing al binnen enkele generaties een feit is.

Dit wil niet zeggen dat je in blijde verwachting met kinderen totdat je ouder of oud bent, het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Zo kan het zijn dat er vaker een miskraam tot stand komt of dat er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT