Ongetrouwd vader

Ongetrouwd vader
Ongetrouwd vader: erkenning van het vaderschap zonder getrouwd te zijn.
Iets van belang wanneer je niet getrouwd bent maar wel erkent dat je de vader van het kind bent. Je zult naar de burgelijke stand van je gemeente moeten gaan om dat te regelen, je word niet automatisch de officiële vader. Je kunt dit op een aantal manieren doen.

Tijdens de in blijde verwachting ga je met je partner naar de burgerlijke stand en jullie verklaren beide dat jij de biologische vader bent. Er zal een akte worden opgesteld waarin dat wordt vastgelegd.

Ongetrouwd vaderNa de geboorte van je kindje kun je dat ook doen, tegelijkertijd met de aangifte van de geboorte. Daar kan echter een complicatie optreden. Je partner dient er bij aanwezig te zijn en de geboorteaangifte heb je te doen binnen 3 werkdagen na de geboorte. Dit kan weleens teveel voor je partner zijn.

Je kunt ook nog na de geboorte en de aangifte vast laten leggen dat je de officiële vader bent maar als het jullie eerste kindje is, is het wel zo verstandig dit al te laten vastleggen tijdens de zwangerschap.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om als officiële vader te worden erkent:

  • Je mag om te beginnen niet getrouwd zijn met een andere vrouw.
  • Je moet 16 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs, ook je partner dient deze te kunnen overleggen daar jullie beiden naar de burgerlijke stand dienen te gaan.
  • Je partner mag eveneens niet getrouwd zijn met een andere man op het tijdstip van de geboorte.
  • Je moet persoonlijk naar de burgerlijke stand, niemand kan dit voor je doen.
Door erkenning van je kind heb als vader het recht en de plicht voor je kind te zorgen. Het geeft je geen recht op ouderlijk gezag of omgangsrecht indien de relatie met je partner stuk loopt. Alleen bij een geregistreerd partnerschap verkrijg je automatisch ouderlijk gezag. Indien je een officieel geregistreerd partnerschap hebt dan hoef je alleen nog het kind officieel te erkennen.

Ons advies is voor een ongetrouwd vader: erken het kind zo vroeg mogelijk, al tijdens de zwangerschap. Indien er iets mis gaat tijdens de zwangerschap staat nergens officieel vermeld dat jij de vader bent en kun je ook geen enkele aanspraak maken op steun of support van de wederpartij.

Indien je getrouwd bent dan kun je een kind van een andere vrouw erkennen op de volgende wijze;

  • Je moet kunnen aantonen dat de band met de moeder vergelijkbaar is als binnen een huwelijk
  • De band tussen jou en het kind aantoonbaar hecht en persoonlijk is.
In dit geval heeft u een advocaat nodig die thuis is op het gebied van personen- en familierecht. De rechtbank besluit uiteindelijk of aan alle voorwaarden is voldaan.
Indien de moeder nog getrouwd is met een andere man kan er geen akte van erkenning worden opgesteld. Wanneer aangetoond kan worden dat haar echtgenoot niet de biologische vader is dan kan alleen erkenning verkregen worden door de ontkenning van het vaderschap door de man waar de moeder mee getrouwd is.

1 Comment

  1. Pingback: To do list zwangerschap - Leefwijze

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT