Jouw rol tijdens de bevalling

Jouw rol tijdens de bevalling
Een aantal tips voor de aanstaande vaders die samen met de partner hebben gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis en wil weten wat zijn rol tijdens de bevalling is. Maar ook voor een thuisbevalling gelden veel van deze tips. Zorg dat je genoeg kleingeld op zak hebt, het werkt niet om het verplegend personeel te vragen om 10 euro te wisselen en indien je partner, die in de verloskamer is, een versnapering wenst dan dient die nu te komen en niet over een uur.

Jouw rol tijdens de bevallingGa niet in discussie. Vraagt je partner iets van jou, dan doe je dat; vraagt het verplegend personeel iets van jou, dan doe je dat ook. Zelfs als er van je gevraagd wordt even de verloskamer te verlaten dan doe je dat rustig en meteen.
Natuurlijk ben je nerveus, maar je bent niet de enige. Ga dus  niet over allerlei zinloze onderwerpen zitten kletsen om de spanning te breken, je partner heeft absoluut geen behoefte aan analyses van voetbalwedstrijden, moppentappen, je nieuwe auto keuze of wat al niet meer….

Je dient rustig te zijn en goede bevallingspartner waar mogelijk. Hou haar hand vast, dep haar voorhoofd droog, streel haar en kijk haar in de ogen en zeg dat alles goed komt. Probeer niet naar de plaats te kijken waar de baby uit dient te komen, er zijn al genoeg mensen bezig met die plaats.
Loop ook het verplegend personeel, de doktoren en vroedvrouwen niet in de weg. Zij zullen je op de hoogte houden maar het is vreselijk irritant voor hun wanneer je continue vragen stelt over wat er nu gebeurd.

Ook is het handig een tas voor jezelf bij je te hebben. Waarschijnlijk moet je lang wachten en dan is het fijn wat lectuur, wat snacks of een gameconsole Meenemen kraamkliniekte hebben. Eventueel een tandenborstel, handdoek en schoon shirt, je voelt je meteen beter als je je even op kunt frissen.
Voor veel mannen is het geen gemakkelijke taak om machteloos toe te moeten zien hoe hun partner lijdt. Ongetwijfeld zul je je partner horen schreeuwen als nooit tevoren, maar wees niet  bevreesd, dit is een bevalling en de artsen en verpleegkundigen weten wat zij moeten doen om jullie kindje gezond ter wereld te brengen. Het helpt zeker om vooraf met je partner al je rol tijdens de bevalling te bespreken. Wat verwacht zij van jou en wat wil zij dat je beslist niet doet.

Wanneer jullie kindje dan is geboren, loop dan niet weg om de hele wereld te sms’en over de geboorte, blijf bij je partner en zeg haar dat zij het geweldig heeft gedaan. Geef haar wat water en knuffel haar en jullie kindje, wees niet bang om je gevoelens te laten zien. Pas als dat gedaan is kun je iedereen op de hoogte brengen, jouw partner en kindje gaan voor alles.

1 Comment

  1. Pingback: Waar moet ik als papa allemaal aan denken bij het grote moment? - | papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT