Je kindje voorlezen ………. Een rustpunt van de dag

Je kindje voorlezen
Onderzoeken hebben aangetoond dat kinderen die van jongs af aan voorgelezen werden, betere leerprestaties op school neerlegden. De motivatie om te lezen was daar, de fantasie werd meer geprikkeld, teksten werden beter begrepen maar ook de taalvaardigheid was groter dan bij kinderen die niet voorgelezen werden. Je kindje voorlezen is belangrijk voor de ontwikkeling.

Het concentratievermogen wordt door het voorlezen bevorderd maar ook de sociaal-emotionele vaardigheden worden gestimuleerd. Hierdoor worden de vele nieuwe indrukken in het jonge leven makkelijker te verwerken, denk aan de eerste schooldag of een nieuw broertje of zusje.
Je kindje voorlezenSamen met je kindje een boek voorlezen of plaatjes bekijken is bovendien een heerlijk rustpunt in de dag. En je kunt er eerder mee beginnen dan je denkt!

Al vanaf het moment dat je baby nieuwsgierig om zich heen kijkt en iets vast kan houden, kun je je kindje voorlezen. Dit zal zo rond de derde maand na de geboorte zijn. Bekijk samen met je baby plaatjes van herkenbare dingen in de directe omgeving, wijs ze aan en benoem ze.

Vanaf een jaar of 2 vinden peuters het al leuk om een kort verhaaltje te horen bij de plaatjes. Bij 3 jaar en ouder kun je eenvoudige teksten aan de prenten toevoegen, vooral rijmpjes en herhalingsteksten doen het goed. Je kind zal hier actief op reageren en al de te verwachten teksten zelf uitspreken. Prenten blijven echter de leidraad.

Vanaf 5 jaar kan het verhaaltje al wat langer worden, samen praten over het verhaal is dan een belangrijk element. Ook als je kind al zelf kan lezen is dit geen reden om te stoppen met voorlezen, sommige verhalen zijn nog te moeilijk om zelf te lezen of te begrijpen. Op die leeftijd krijg je ook steeds meer te maken met vragen over waarom bepaalde dingen zo zijn of de betekenis van woorden.

Zolang jullie samen plezier hebben in het voorlezen, moet je beslist doorgaan. Het is daarnaast ook een moment voor jullie samen wat jullie band met elkaar zal verstevigen.

 

Kinderboeken (234x60)

4 Comments

  1. Pingback: Adoptie | Adoptie - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Pingback: Huiswerk hoe zinvol tijdens de vakantie? - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  3. Pingback: stotteren bij peuters

  4. Pingback: 7 leuke dingen om te doen met je baby - papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT