Het mannenkraambed of Couvade syndroom

Het mannenkraambed of Couvade syndroom
Het mannenkraambed oftewel het Couvade syndroom
Is je vrouw zwanger en zit jij met zwangerschapsklachten bij de dokter? Het zou kunnen dat je lijd aan het Couvade syndroom. Net als de vrouw heeft de man dan last van wisselende emoties, fysieke klachten als rugpijn en last van de bekken, het eetpatroon kan veranderen, helemaal niets of vreetbuien, en aan het eind van de zwangerschap kan de man echte weeën krijgen.

Het mannenkraambed of Couvade syndroomHet is niet helemaal duidelijk wat er precies bij de man gebeurt, is het een reactie op alle aandacht die de vrouw krijgt? Door het hebben van zijn eigen klachten wordt de aandacht ook naar hem toegeschoven of is het juist een manier om zich zodoende met de vrouw en de zwangerschap te identificeren? Er is aangetoond dat de hormonen in een dergelijk geval eveneens bij de man veranderen.

Uit historisch onderzoek blijkt dat in meerdere culturen ook de man een beetje zwanger is. In Europa zijn dat veelal de Baskische mannen (zelfs tot vandaag de dag), wanneer de vrouw al bevallen is legt de man zich in bed en ligt te steunen en te kreunen. Familie en vrienden komen dan langs om hem te feliciteren met de gelukkige geboorte. Ook bij de Indianen is hetzelfde ritueel gezien, de man houd zich daar afzijdig en vast enkele dagen na de bevalling, gehuld in dekens en vellen.

Maar ook bij andere beschavingen over de gehele wereld is een dergelijk gedrag van de man gezien.
De geschiedschrijving heeft hier een verklaring voor gevonden. Van oudsher is de vrouw de belangrijkste persoon in het gezin daar zij het nieuwe leven baart. Dit gedrag van de man is niets anders dan een list om haar uit die positie te onttronen. Wat je hier zelf ook over denkt, het Couvade syndroom blijft een verschijnsel dat kan voorkomen.

1 Comment

  1. Pingback: Zwangerschapsymptomen … ook voor jou! - | papaworden.be

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT