De ontwikkeling van je kindje

De ontwikkeling van je kindje
De ontwikkeling van je kindje in het eerste halfjaar. Om je als kersverse vader voor te bereiden op wat je de eerste maanden te wachten staat, vind je hier een gemiddelde ontwikkeling van je kindje. Nu is de ene baby niet de andere, dus er kan een versnelling of vertraging plaatsvinden. In de eerste week zal er niet veel meer gebeuren dan eten, slapen, eten en slapen. In die week kan je kindje zich focussen op een object zo’n 25 – 30 cm verwijdert. Ook kan het zich instinctief vastklemmen bij een onverwachte beweging, wees erop bedacht dat te vermijden.

De ontwikkeling van je kindjeIn de tweede week herkent je kindje je stem en zal in slaap vallen als je hem of haar heen en weer wiegt. Je baby kan zich nu focussen op een object  binnen een kleine boog in het gezichtsveld. In deze week gaat de groei zich ook doorzetten, er wordt zo’n 200 gram in de week aangekomen.

In de derde week vind je kindje het leuk je gezicht te bestuderen, lachen of gekke bekken trekken is beslist heel leuk! Kan hij of zij wel eens een keel opzetten wanneer er van arm naar arm gegaan wordt.

In de vierde week is er een vaster voedingspatroon ontstaan en slaapt je kindje langer. Ook kan hij of zij het hoofdje al heel even optillen wanneer er op het buikje wordt gelegen of wanneer er comfortabel tegen je schouder geleund wordt. Het kan voorkomen dat je kindje nu last krijgt van koliekjes, darmkrampjes, wat aanleiding is tot een onophoudelijk huilen.

In de vijfde week kan het ene handje het andere vinden en worden er geluidjes gemaakt als ‘oohh’ en ‘aahh’. Het kan zijn dat je kindje nu ook een glimlachje te voorschijn tovert.

In de zesde week wordt de onmiddellijke omgeving meer gevolgd en onderzocht op interessante zaken. Het hoofdje kan steeds wat langer opgeheven worden en wordt er weer wat langer geslapen, vooral ’s nachts.

In de zevende week wordt er ook gespeeld met andere lichaamsdelen dan alleen de handjes. Misschien wordt er al teruggelachen naar je.

In de achtste week zijn de nekspieren al wat sterker en kan het hoofdje steeds langer opgehouden worden. Nieuwe objecten krijgen steeds meer de aandacht, felle kleuren of opvallende patronen zijn favoriet! Ook wordt er al meer geluid geproduceerd door je kindje waardoor je zeker vertederd gaat worden.

In de negende week kan je kindje zich misschien al op z’n rug rollen en wordt er steeds meer van alles vastgegrepen en onderzocht.

In de tiende week komt je kindje steeds meer in beweging wanneer er niet geslapen wordt, ook wordt er bewuster naar iets getast dat je kindje interessant vindt, ga dus oppassen dat alle gevaarlijke dingen uit  de buurt blijven. Het hoofdje kan nu een draai van 90 graden maken.

In de elfde week kan er al luidop gelachen worden en worden er steeds meer geluidjes ontwikkeld. Je kindje zal je ook steeds meer volgen als je door de kamer loopt.

In de twaalfde en dertiende week word de coördinatie van de spieren steeds beter en kan je kindje steeds meer in perspectief zien. Steeds duidelijker wordt het wanneer iets dichtbij staat of ver weg.

In de veertiende tot en met de zestiende week wordt er steeds meer gebabbeld met je, woorden zijn het nog niet maar je kunt al hele gesprekken voeren. Er kan wel eens gehuild worden wanneer je even uit het zicht bent en het kan zijn dat er onverwacht een klaarwakker moment is, overdag of ’s nachts.

In de vijfde en zesde maand wordt er al geprobeerd eens een woord na te zeggen en wordt er vrolijk in bad gespetterd. Ook kan het zijn dat er, met een beetje hulp, gezeten kan worden.

2 Comments

  1. Pingback: Voorlezen ……….Een rustpunt van de dag | Voorlezen ……….Een rustpunt van de dag - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Pingback: Spelen bevordert de persoonlijkheidsontwikkeling | Spelen bevordert de persoonlijkheidsontwikkeling - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT