Depressief na de bevalling?

Depressief na de bevalling
Net zoals vrouwen kunnen ook mannen last hebben van een postnatale depressie. Uit onderzoek is gebleken dat ruim 62% van de mannen daar in lichte of ergere mate last van kunnen hebben in de eerste maanden na de geboorte van de baby.

Bezorgdheid over de verantwoording die het vaderschap met zich meebrengt is de meest voor de hand liggende oorzaak. Kan ik het wel aan, verlies ik nu mijn vrijheid? Ook het financiële aspect kan een reden voor depressiviteit zijn, een groter gezin brengt nu eenmaal extra kosten met zich mee.

Depressief na de bevallingZal ik wel een goede vader zijn of bega ik dezelfde fouten als mijn vader destijds? Allemaal stress gevoelens die alleen maar uit de weg geholpen kunnen worden door er met je partner en vrienden over te praten. Algemeen gezegd uiten mannen, in tegenstelling tot vrouwen, hun gevoelens niet altijd, een man moet sterk zijn is nog steeds een algemene opvatting.

Bedenk echter dat je sterker bent als je je wel uitspreekt over deze gevoelens. Tevens kun je de zorgen die je hebt dan ook beter relativeren zodat je je angsten kunt overwinnen. Nieuwe papa’s komen zeker en vast te staan voor verrassingen.

In enkele gevallen kan er echter depressief na de bevalling ontstaan die met professionele hulp uitstekend behandeld kan worden. Enkele symptomen om deze ergere vorm te herkennen zijn het verbreken van familiebanden, oververmoeidheid, angstaanvallen, woedeaanvallen, in zichzelf teruggetrokken zijn, overdreven bezorgdheid en slapeloosheid. Schroom niet om dan medische hulp in te roepen zodat je beter met deze gevoelens kunt omgaan.

Net als vrouwen hebben mannen eveneens papa’s vragen, geruststelling en aanmoediging. Wees beide alert zodat het geen reden tot verdere problemen kan geven. Depressief na de bevalling kan jullie beiden overkomen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT