Baby’s herkennen muziek die ze hoorden in de buik

Baby's herkennen muziek die ze hoorden in de buik

Wie beweert dat ongeboren baby's geen geheugen hebben, heeft het mis. De baby's pikken zelfs muziek op die de moeder beluistert én onthouden die ook. Dat toonde een Franse studie aan. De bevindingen kunnen helpen om de ontwikkeling van spraak bij kinderen te begrijpen. Maar: het is niet de bedoeling dat vrouwen muziek gaan spelen voor hun kinderen.

De wetenschappers speelden twee keer per dag een bepaald muziekstuk voor 50 moeders ongeveer drie weken voor de geboorte. Een maand na de geboorte werden de baby’s getest. En wat bleek: Baby’s herkennen muziek die ze hoorden in de buik.

Hartslag vertraagde
Terwijl ze sliepen, kregen ze zowel het prenatale muziekje als een ander muziekje te horen. Bij het horen van de prenatale muziek vertraagde hun hartslag met 12 slagen per minuut. De muziek die ze nog nooit hadden gehoord, vertraagde hun hartslag slechts met 5 of 6 slagen per minuut.

Baby's herkennen muziek die ze hoorden in de buik“Pasgeboren baby’s besteden meer aandacht aan de melodieën die bij hun moeder horen, dan aan die van vreemde vrouwen”, besluit onderzoekster Granier-Deferre.

Géén koptelefoon
Hoewel de resultaten het spelen van muziek voor baby’s lijken aan te moedigen, raden de onderzoekers dit niet aan. “Ongeveer vijf weken voor de geboorte is het gehoor volledig volgroeid. Dit betekent dat baby’s alles horen uit de omgeving van de moeder. Extra stimulatie is dus zeker niet nodig. Meer is niet altijd beter, zeker niet tijdens de ontwikkeling”, benadrukt Granier-Deferre.

Een buik met een koptelefoon op, is dus het laatste wat je zou mogen doen. “Dit kan het gehoor van de ongeboren baby beschadigen, zeker als de muziek te luid of te lang wordt gespeeld.”

Wachten of…zingen!
Moeders die graag willen dat hun kinderen muziek leren appreciëren, wachten best tot na de geboorte. “Op die manier kan je ook zien waar je baby goed en slecht op reageert. Dat kan je niet weten van een ongeborene.”

Wie niet kan wachten tot na de geboorte, heeft één andere optie: zelf zingen. “Het gezang van een moeder is fantastisch onderdeel van de natuurlijke geluidsomgeving van een kind.”

Ook als dat zingen vals is?!

BRON: Het Laatste Nieuws

2 Comments

  1. Pingback: De zwangerschap mee beleven - papaworden.be | voor aanstaande en jonge vaders

  2. Pingback: Baby week 18 - muziek - Mama en Meer

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT