Het patina van de echte vader

echte vader

Nieuwe vaders, zorgende vaders, ze leveren een prachtig beeld op maar laten ze geen verlangen na naar 'echte vaders'? Met al hun onhebbelijkheden en een onbestemde geur die uit 'Old Spice' en gemaaid gras lijkt samengesteld te zijn. Met de veiligheid die echte vaders bieden omdat zij, ook als zij het even niet meer weten, doorgaan tot zij de zaak weer in handen hebben. Gerard Janssen schreef relativerend en badinerend een grappig boek over vaders zoals ze vandaag nog nauwelijks in de mode zijn.

Het wordt wel vaker beweerd, mannen zijn het spoor bijster over wat nu precies van hen wordt verwacht wanneer ze vader worden. Er wordt op hen gerekend om emotionele steun te bieden en een veilig nest mee uit te bouwen. Wat is het patina van de echte vader?

Nu ze niet langer alleen voor het inkomen zorgen, moeten ze dat compenseren met extra betrokkenheid bij het gezin. De meeste mannen slagen er wonderwel in om de rol van betrouwbare compagnon aan een succesvol professioneel leven te koppelen. De vraag is of de nieuwe man en zijn gezin niet stilletjes heimwee hebben naar de vader zoals wij hem kenden. Gerard Janssen stoffeert zijn boek met advies van deskundigen over de waarde van de traditionele versus de nieuwe vader en ironische tips om in elk geval een ‘echte vader’ te worden.
echte vaderEen echte vader laat zich bijvoorbeeld niet door zijn vrouw aankleden. Die kent nog een winkel waar een verkoper die ongevoelig is voor de laatste mode een pak uit de rekken kan halen dat vader wil en dat vader past.

Niet perfect
Een echte vader is niet perfect en blinkt niet uit door aanwezigheid. Hij verstaat de kunst om ‘in de leegte te staren’ en voor zijn geestesoog beelden te toveren die voor strikt eigen gebruik zijn. Maar als je hem nodig hebt, weet hij meteen raad. Hij kan, zo herinnert Janssen zich, een slang die in de tent binnendrong met een klapstoeltje vangen of bij noodweer de summiere behuizing meteen van een greppel voorzien.

Een echte vader ruikt niet naar zo een nieuwerwetse deodorant maar is gehuld in een geur van gemaaid gras, verweerd leder, scheepstouw of zelfs cognac.
Voor zijn werk doet vader iets zwaarwichtigs, niemand weet precies wat, dat komt omdat het bijhorend jargon de inhoud toedekt.

Betrokkenheid
Betrokkenheid is de sterke kant van de nieuwe vader en zeker de bouwsteen van een gelukkig gezin. Wat niet belet dat de gemiddelde vader het gelukkigst is als hij vier dagen kan werken en drie dagen mag zorgen. Full time betrokkenheid groeit hem beslist over het hoofd. Een zorgende vader levert echter meer nakomelingen op, op die manier immers houdt de moeder energie over voor meer kinderen, zo weet Janssen. Vandaag is het anders best mogelijk dat mama haar energie in haar eigen carrière investeert.

Echte vaders hebben natuurlijk een speciale band met de krant of het televisiejournaal. Ze moeten voor veiligheid zorgen, het nieuws helpt hen te anticiperen op mogelijk onheil. Bij al het slechte nieuws mogen ze wel in slaap sukkelen. Het snurken hoort er bij en om dat rustgevend geluid te kunnen produceren, adviseert Janssen om aan gewicht te winnen en vooral een stevig glas te drinken voor het slapen gaan.

Tot slot een cruciaal kenmerk van echte mannen: 95 procent van hen bewaart de hoop op seks ook als er geen enkele reden meer voor bestaat.

‘Echte vaders’ behandelt op luchthartige wijze een gevoelig onderwerp en geeft het vaderschap weer het patina dat het verdient.

‘Echte vaders, zo word je een pater familias’ van Gerard Janssen is een product van Uitgeverij Snor. ISBN 978-90-79961-10-8. Het boekje telt 143 blz. En kost 15.95 euro.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website is ontwikkeld in samenwerking met RobONTWERPT