koemelkallergie
© Getty Images

Koemelkallergie: alles wat je wilt weten!

Verdraagt je baby geen koemelk? Dan kampt hij waarschijnlijk met een allergie. Maar wat is koemelkallergie precies, hoe vaak komt het voor en wat zijn de oorzaken? En is het hetzelfde als lactose-intolerantie? We vroegen het aan diëtiste Wendy De Munter.

Wendy De Munter: “Koemelkeiwitallergie of kortweg koemelkallergie is de meest voorkomende voedselallergie bij baby’s. Zo’n 2 à 3 % van de kinderen krijgt in het eerste levensjaar te maken met een koemelkeiwitallergie. Kinderen met een erfelijke aanleg voor allergie (minstens één ouder, broertje of zusje met bijvoorbeeld hooikoorts, astma of eczeem) hebben een grotere kans op ontwikkeling van koemelkeiwitallergie.

De allergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar en vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden. Iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkeiwitallergie verdraagt koemelk weer rond de eerste verjaardag, de meeste andere kinderen in de daaropvolgende 4 jaar.”

Hoe herken je koemelkallergie?

Wendy De Munter: “Koemelkallergie heeft veel verschillende symptomen. De aard en de ernst kunnen erg verschillen. Meestal treden verschillende klachten tegelijkertijd op. De meest voorkomende klachten zijn:

  • huidklachten: jeuk, eczeem en netelroos;
  • maag- en darmklachten: darmkrampen, overgeven en diarree;
  • luchtwegklachten: astma en niesbuien in combinatie met helder neusvocht;
  • algemene verschijnselen: groeiachterstand en in zeldzame gevallen anafylactische shock.

Deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben dan koemelkeiwitallergie. Het is sowieso niet eenvoudig om een voedselovergevoeligheid vast te stellen omdat er veel verschillende klachten bestaan die ook een andere oorzaak kunnen hebben en van kind tot kind verschillen. Raadpleeg daarom steeds je huisarts of pediater bij klachten.”

Wat kun je eraan doen?

Wendy De Munter: “Koemelk en kunstvoeding op basis van koemelk moet je vermijden bij bewezen koemelkeiwitallergie, maar allergische baby’s verdragen wel hypoallergene kunstvoeding. Je arts of diëtist zal de juiste kunstvoeding adviseren. Soms reageert een baby met een koemelkeiwitallergie allergisch op moedermelk. Dan moet je als mama koemelk en producten met koemelk volledig vermijden.

Kinderen met een verhoogd risico op koemelkallergie krijgen best borstvoeding of gewone kunstvoeding, want hypoallergene kunstvoeding kan de allergie niet voorkomen. Intensief gehydrolyseerde kunstvoeding (waarbij eiwitten in de melk al ‘in stukjes geknipt’ worden) is zelfs afgeraden.

Dierlijke koemelkvervangers (geitenmelk, schapenmelk, …) en plantaardige alternatieven (sojadrank, haverdrank, amandeldrank, …) zijn in de eerste zes maanden geen goede keuze omdat ze niet de optimale samenstelling hebben zoals (hypoallergene) opvolgmelk. Neem ook tussen 6 en 12 maanden (hypoallergene) opvolgmelk in plaats van gewone koemelk of andere dierlijke vervangers. De samenstelling voldoet beter aan de behoefte van je baby. Opvolgmelk bevat bijvoorbeeld meer ijzer en minder eiwit dan koemelk.”

Nog extra tips

  • “Omdat koemelkallergie vaak weer overgaat, is het in overleg met de arts goed om regelmatig te proberen of een kind koemelk weer verdraagt. Zo voorkom je onnodige beperkingen in de voeding.
  • Als je een voedselovergevoeligheid vermoedt, ga dan altijd naar je huisarts of pediater en experimenteer nooit zelf met andere voeding. Klachten kunnen immers ook een andere oorzaak hebben dan voedselovergevoeligheid.
  • Het risico op voedselallergie is lager als de vaste voeding tussen 4 en 6 maanden wordt geïntroduceerd (niet eerder dan 4, niet later dan 6 maanden).”

Wat is het verschil tussen koemelkeiwitallergie en lactose-intolerantie?

Wendy De Munter: “Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam voor voedselallergie en -intolerantie. Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen eiwitten in de voeding. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken heten allergenen. Bij koemelkeiwitallergie is melkeiwit het allergeen.

Als het lichaam op bepaalde voedingsmiddelen reageert zonder een allergische reactie spreken we over een intolerantie. Bij lactose-intolerantie kan men lactose (melksuiker) niet goed verteren.”

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."